dimecres, 16 de gener del 2008

4d8...

curiosa història la nostra amb el 4... el seu paper ha oscil·lat dins la colla, en funció del moment, de la temporada, de les intencions, dels objectius...

mai hem usat el 4 com les colles del nord... i perquè negar-ho? mai ens ha sortit del tot maco (amb algunes excepcions històriques)...

una explicació podria ser perquè en l'anhel de les grans conquestes, el 4d8 ha resultat una mera comparsa... (pel 5d8, un 3 de ferro... pel 3d9f, un 3 maco i un bon folre... pels grans pilars, un altre tipus de feina... pel 4d8a?? figues from another paner, my friend)... altres tipus de justificació passarien des del major nombre de gent necessària per assajar-lo, fins l'afinitat amb aquest castell pels compis liles...

el fet que jo percebo -ep!, jo i potser només jo!- és que el sentiment/sensació que desperta el 4d8 entre les nostres files... sovint, i resumint barroerament... pot correspondre (o assemblar-se) a la suma d'incomoditat, autosuficiència i menor assaig que el 3 (i això, usualment, ha desembocat en perdurables moments de testiculina)...

ep! que no estic dient que com a tònica general no ens surtin uns quatres decents, inclús hi ha èpoques que en descarreguem uns quants seguits sense angúnies... però convindrem que el 3 és el 3 i el 4 és... l'altre... :)

sense més... dades 94-07, un altre dia ja li sumarem tota la història anterior, que pel cas del 4d8 són molts anys i un nombre de castells certament rellevant...


-comentarius-
  • el resultat màxim (8+1), es va repetint de tant en tant 97/02/07
  • % de castells descarregats 00/01, quins problemes teníem!! fem quasi més intents desmuntats que completats!!!
  • 100% al 06, encara que només amb 4 intents al llarg de la temporada...

27 comentaris:

Anònim ha dit...

a mi personalment em dol la relació que la colla hi té amb el quatre, eclipsat totalment pel tres es un castell que ens fa por-mandra-angoixa i normalment li veiem totes les dificultats possibles (justificades o no) així el quatre sempre arriva després que el tres i els canvis que s'hi fan no acostumen mai a ser tant revolucionaris(ningú veu el quatre com un castell que pugui anar massa més enllà del que és, de fet no li hem tingut confiança ni tan sols els anys que ens hem tret el quatre amb l'agulla del barret) i aixó no deixa de ser curiòs si tenim en compte que és precisament el quatre el castell que ens ha salvat la categoria fins i tot en els moments penosos, perque si el tres és un castell amb molta història el quatre es el castell definitiu, la crossa on uns xiquets malferits han pogut recolzar-se quan anaven molt mal dades, recordeu si no el quatre de les festes de roser del 93(diada que mai hauriem de perdre de vista) i no tan lluny el quatre que la colla descarregava per sant magí 03 (lleig, trevallat i al límit, en tercera ronda i despres de dues nates de tres i dos...però DES-CAR-RE-GAT) la colla ha de reconduir la relació que hi té, el quatre és un castell que ens pot donar molt de joc i recordeu: descarregar el quatre amb agulla en menor messura i sobretot assolir el quatre de nou folrat són l'última frontera, l'últim bastió a batre...prou engrescador.

Leyre

Anònim ha dit...

Aquí hi ha tema.

Per començar, et faig una reverència per clavar la tríada "incomoditat, AUTOSUFICIÈNCIA i dificultat per assajar". He ressaltat autosuficiència perque aquest concepte amaga també els termes "qualitat" i "seguretat". A més, la incomoditat que comporta i la testiculina que a vegades hem fet servir en aquest castell (sense tenir en compte les hormones que també poden excretar el nostre sector femení) ens va ajudar el 2006 per assolir el 4d8a. Una de les claus va ser el nostre costum de treballar el 4 d'aquesta manera diguem-ne tan cutre i incòmoda.

Pero ja que ens plantejem entrar en nous territoris en aquest 2008, sembla que un dels camins passa per arreglar els nostres problemes per afrontar el 4 i fer-lo assequible per optar a fites superiors. M'explico? Promocionar aquest castell també ens pot ajudar per engrescar a la gent de pinya (vells i nous) on hi ha un repartiment més ampli de responsabilitats. Adeu.

ELOI

Anònim ha dit...

El tema del quatre sempre s'ha arrossegat, sobretot crec jo per que mai, i parlo d'abans del 94, s'havia marcat que fer amb aquest castell si era la pedra angular de futurs projectes o el ferro roent on aferrar-se si el projecte de torn fracassava. Es molt creta l'angoixa que es patia assajant aquest castell i fins que no es descarregava, ni la tècnica ni la pinya ni l'estructura oferien garanties, però així s'anvan passant temporades, i potser el fre per donar-li una altra visió a aquesta estructura passava pel propi límit de nivell que patía la colla. Cuidado que ningú s'engany, el tres també s treballava, però era la nostra frontera, per tant la intenció que es donava al quatre era mantenir-lo sense gaire escarafalls, procurant complir amb una quantitat decent de consecucuions, sense perdre'l, però sense buscar una evolució.

Tinc al sort d'haver viscut els darrers 25 anys de casttells de la colla, pertant sé molt sobre com i per on han anat les traces de cada tècnica.

Salut , Manel

Anònim ha dit...

llavors manel em de deduïr que el problema del quatre actualemnt és "psicològic"? és a dir,la colla simplement ha de fer un canvi d'estrategia i prou, o vint-i-sis anys amb un quatre de tall "clàssic" pesen massa?

salutacions.
Leyre

Anònim ha dit...

Si. Ens angoixa cuadrar aquest cstell i treu-hi profit, molts cops podia haver estat provat més d'hora si no fos per la desconfiança perenne que moltes vegades ens han envaït. Es paradoxal que el tres s'encari amb absoluta confiança i el quatre sigui romancer, no val l'excusa de que hi han més castellers per defensar l'estructura. El tres és més inestable i bé que se li agafa la mida ràpid.
Es això el que cal variar.
Salut, manel

Anònim ha dit...

Així doncs que hauriem de fer o com hauriem de treballar per a planteja'ns quelcom més amb el senyor 4?

Anònim ha dit...

per començar podriem canviar d'actitud i intentar-lo a principi de temporada, fa no fa com el tres.Per cert no deixa de sorprendre que al dos tothom li veu mil i un canvis possibles i en canvi al quatre...definitivament em de canviar d'actitud (perque jo SI vull que el quatre creixi...)

Leyre

Anònim ha dit...

Tens un bloc collonut. Matalasserament collonut vull dir.
Si vols estar al Tradiblog, seria perfecte. Soc de Reus, però la repassada d'enguany ha estat per aplaudir fins i tot des de dalt del campanar. Visita a http://tradi.blogspot.com Si vols convidar a més gent a donar a coneixer el tema, doncs millor.

Anònim ha dit...

Companys, vaig a donar-vos la meva opinió del perquè crec que no és tan important no haver fet més 4d8 o no haver-los tirat abans.
El que està clar és que una colla com la nostra, amb el domini que tenim del 3d8, hauria de passar una cosa molt gran o haver realitzat una mala planificació i gestió de recursos per no poder fer el 3d8 per St.Jordi.
No és que sigui una actuació menor, però crec que amb el pare dels castells, i pel temps d'assaig d temporada, es cobreix l'expedient amb escreix.
Per St.Joan ja sí, crec que és quan s'hauria d fer el primer 4d8. Per què no s'ha fet els darrers anys (només el 2005)? doncs per un conjunt de factors. Però a mi, personalment m'importa relativament. El 4d8, el veig a aquestes alçades de temporada no tant com un castell sino com un pas més en l'evolució de la temporada i en l'enfortiment psicològic de la colla. Pas a pas, però sempre endavant. Per això, en la meva manera de veure-ho, tenim el 3d8 per st jordi i a afiançar-lo, el 4d8 per stjoan o al juliol i a afiançar-lo, i el 2d8f, per stmagí o poc abans i a tot el mes de setembre i part de l'octubre amb el mínim ja assolit i treballant pels assoliments superiors.
Que m'agradaria fer el 3 i rl 4d8 per st jordi, doncs sí !
Que ho trobo necessari? doncs no
Que la colla té el potencial per estar d'abril a octubre fent castells de 8 (3i4 mínim)? doncs crec que és forçar innecessàriamnt la màquina.

No sé si m'he explicat... i no entro si és vol treballar per alguna cosa més....

Si es vol treballar per alguna cosa més, evident que s'han d fer tota una sèrie de retocs... retocs que per altra banda les baixes de dos terços i un segon enguany han dificultat diria en excès i al límit.

quin rollu...

joan

Anònim ha dit...

llavors joan el "nostre" model -diguem-ne de dinàmica positiva-seria tres per sant jordi quatre per sant joan i dos per sant magí (fa no fa) i treballar amb constància per reblar el clau amb dos o tres castells superiors a final de temporada(es a dir i amb importants matisos el model d'enguany)la colla no pot aspirar a més? dit d'altre manera (i amb tot el respecte del món) el 2007 vam tocar sostre?
Leyre

Anònim ha dit...

quan jo poso l'exemple de 3, 4 i 2 de8 f , vull dir una evolució positiva... administrar els castells per a que tots tinguem la sensació, vertadera per altra banda, que la temporada va avnçant en temps i en objectius. a això em refereia.

a quin sostre et refereixes Leyre : un sostre quantitatiu que sabem que no garanteix res o un sostre qualitatiu ?

si és el primer, no hi crec en aquest sostre quantitatiu, no crec en les colles que es passen de març a novembre fent els mateixos castells, no hi crec perquè no tenen sovint una evolució al llarg d e la temporada.

ho hem parlat moltes vegades... si ja perdem el respecte a castells com el 3 de 8 perqu`+e el fem moltes vegades i a mitja temporada no li trobem la gràcia, imagineu si fossin 3, 4 i 2 de 8f.

ara em direu que no, que no li perdríem, però racapaciteu, es clar que ho faríem !

a part de recursos castellers que ha´ríem de tenir: el meu pensament està sempre en els baixos, ja ho sabeu!

si el sostre és qualitatiu, crec que no hem tocat sostre, però casi, però és un sostre que ben administrat i si afegíssim per poc que puguéssim l'alicient del 4, és un sostre molt alt per nosaltres.


joan

Anònim ha dit...

Leyre, amb la mateixa gent que fins ara, poca cosa més podem oferir, que no és poc. Jo sempre dic (i estic convençut, i qui no ho pensi així que em porti dades) que som la colla que fa castells de 8 amb menys gent de tota l'orbe castellera (incloc el 2d8f) Ara! la colla sempre ha tirat del nucli dur (o el nucli dur ha tirat de la colla) en les diades de fora. Si això canvia i la matalasserada es pren amb il·lusió aquestes diades (i els assajos abans de St Joan) podem donar un pas més (sense tenir en compte l'opció de que incorporem enguany "tropecientos millones de camisas") Per tant, es tracta de concienciar als no habituals del tram fred-templat de la temporada perque la pujada de nivell de l'any passat no quedi estancada.

ELOI

Anònim ha dit...

no em malinterpreteu nois no seré jo qui doni per pobre la temporada castellera 2007 ni qui menystingui els castells de vuit (faltaria més!!) de fet estic convençuda que una estrategia on anar pas a pas obtenint millors resultats de forma gradual és la millor opció per arrivar al tram clau de la temporada en plena forma física i mental, però, hi ha la possibilitat que aquesta sinergia acavi per ser rutinària també o dit d'altre manera en el cas concret del quatre no serà mai un al.licient real si no hi ha un marge mínim de maniobra, si volem un quatre de nou p.e. cal tenir molt clar que a l'hora de trevallar el quatre hi ha d'haver un replantejament ( o potser no, vosaltres en aixó sou els gran Yodes!) potser la clau no passa per fer-ne setze consecutius i començar a descarregar-lo per sant jordi (com em fet alguna ocasió amb el tres) però, algun canvi crec que si cal.

pd no sóm la colla que millor rendibilitza els seus recursos Eloi, si vols parlem de xicots de vilafranca, castellers de barcelona, castellers de terrassa, xiquets de reus i la llista pot allargar-se tant com colles actuen per aquests mons de Déu, les pinyes multicolors són la norma (amb contades excepcions!).

Leyre

Anònim ha dit...

Hola, ja torno a estar per aquí, i gràcies a tots per les felicitacions.

Com bé diu el Joan, el pantejament que exposa és el més realista als Xiquets, i l'únic que ens falta per arribar al nostre sostre, és tenir la potència i els recursos suficients per descarregar el 3 de 9 i el 5 de 8 en la mateixa diada, que és el màxim que hem fet,o sigui, que del nostre sostre hi estem a tocar.

Pel que fa al tema del 4, crec que ho apuntava el Manel i hi estic d'acord, la major part del problema és psicològic. Està clar que ens costa molt assajar-lo amb pinya, però amb els castellers i l'experiència que tenim, no ens cal el mateix assaig al 3 que al 4 per portar-lo a plaça. O sigui que no esperem col·locar els dosos gaires vegades (o cap) a l'assaig per provar-lo. Fent un bon 4 de 7 semi-net, i una prova amb pinya per cuadrar-lo i revisar les alçades, ens pot resultar suficient.
També hauríem de saber amb els anys que fa el fem que li convé al castell. Tothom té clar que el 3 s'ha de tancar i que després ja s'obrirà, però aquesta teoría no és aplicable al 4, ja que si el nostre 4 de 8 es tanca com el 3 ja l'hem cagat, com s'ha demostrat en moltísismes ocasions. Rarament ens caurà un 4 de 8 obert, tot al contrari que si el tanquem massa i les rengles s'ajunten, però sembla que aquí quan sentim l'expressió "està un pèl obert!!" sigui la fí del món i que aquest castell sigui impossible de defensar. Per tan, hi ha més cague que una altra cosa amb el 4 de 8, o així ho veig jo, hauríem de ser més valents amb el 4 de 8.

Però com diría el Monegal "alerta", perquè el 4 de 8 pot caure en qualsevol moment, i cada any veureu com a alguna de les colles grans els hi cau algun 4 de 8, o a nosaltres a Altafulla, perquè amb això que he dit no vull dir que sigui fàcil ni que estigui xupat, però sí que sense perdre-li el respecte, n'hauríem d'augmentar la confiança.


Si tinc temps, una altra estona parlo de la planificació, però de moment compro les idees del Joan i de l'Eloi.
Per cert, el Gerard envia un petonet a la Julia i a la Nora...jejeje

Jordi.

Anònim ha dit...

aquest petonet s'accepta de moment, d'aquí uns anys ho vigilaré d'aprop....

joan (pare de la Júlia)

Anònim ha dit...

Aquest debqt sobr e lquatre em porta a recordar que tenim una temporada una mica dispersa d'actuacions entre abril-juny i juliol.
Potser aquesta mancança de sortides, de vegades beneficiosa d'altres perjudicial,pot també tenir influència en la preparació del quatre, ja que la nostra part forta de la temporada està entre final de juliol i setembre-octubre (quan hi ha concurs) i no es questió d'anar molt de pressa si no ho podem portar a plaça.o no?

manel.

Anònim ha dit...

El quatre d'Altafulla va ser si més no un petit accident en la dinàmica del castell aquests últims anys, veure estadístiques sinò, 26 de 27 amb 3 id, és si més no molt bon bagatge per un castell a priori problemàtic; també recordar que el 4 d'altafulla va ser un quatre diferent, un segon i terç que l'havien assajat molt poc, un terç debutant (quart de 3d9 senyors), un quart debutant, parella de dosos inèdita en un quatre, i acotxadora novata per al que el quatre respecte. Això si, tot i tenir un impecable 26 de 27, crec que molt ha de canviar per plantejar-nos quelcom més amb aquest castell

ru ha dit...

òstia manel, me l'has tret de la punta de la llenguaaaaaaaaaaaaaaaaa!! jo tb volia introduïr eso al debat...

així com comentar que tenim un inici de temporada com molt fraccionat i amb "poca" exigència (ens la marquem nosaltres mateixos, a diferència de l'estiu, que les places "obliguen")... en aquest aspecte i com s'ha "vist" aquest any... un primer tram poc intens i sense castells de 8 no implica per força no fer castells després (ep! no dic que sigui lo recomenable!)

i sobre el 4, em temo, que per arribar a algun límit diferent (com insinua la leyre i comparteixo)no sé si mos val l'estil de temporada que tenim i que describia exactament el joan... ara mateix el 4 no té marge de "reforma", perquè entenc que s'ha de fer quan toca i canviar a altres objectius superiors... i eso és cara l'estiu, i a l'estiu, els experimentus, els justos...

com a síntesi, i no m'enrollo més... si volguèssim un 4 "diferent" s'hauria de currar des del principi... com per exemple el reus al maig 2002 (corregiu-me), amb temps per incorporar-hi coses, i sense presses...

em sento estrany fent comentaris axins... lo meu és llegir lo que escriviu!! :)

Anònim ha dit...

AYATOLLAH

No opinis, Roger, no opinis.

ACTUA!!!

Anònim ha dit...

perdoneu-me aniré al gra, no sabeu el que em puteja veure com castellers de terrassa p.e(amb tot el carinyu i que ningú s'enfadi)descarreguen un quatre de vuit al maig-principis de juny, idem per sagals, sants,barcelona,la jove,reus,xicots (vegis que parlo de colles amb nivell similar o sensiblement inferior)
no sabeu lo que em puteja que els del cos del bou tinguin un quatre que en un parell de diades bones (actualemnt en monopolitzen una bona part de diades de primera) pugui créixer un pis, ídem per castellers de barcelona
sobretot quan a casa nostra parlar d'un quatre de vuit-i punt- angunieja el personal...

altrament perque mai no veiem potencial en castells que ens permeten créixer "a lo ample" p.e pilar de sis, podria molt bé servir d'estímul o es que aquest tema ja el podem donar per mort?

roger lo del tradiblog que et proposen per aquí qué, si o no?? ;)

Leyre

Anònim ha dit...

Jbc:
ai el 4 el 4.....
Gracies Ru per posar aquesta foto jeje.....
Si volem aspirar a alguna cosa mes d'aquest quatre, esta clar que s'han de canviar moltes coses, i com diu el Ru s'ha de treballar, plantejar-tel desde principis de temporada, i el nostre model de temporada no afavoreix al 4.(el canviem?)tb les limitacions que s'han escrit mes amunt.
Pero jo hem pregunto ,hem de canviar el plantejament de la temporada per fer un 4 nou? o millor treballem igual que enguany i nem pulint aquest 4, a llarg termini.
Voleu dir que no estem tirant campanes al vol i parlant de si hem de fer un altre 4, i que si el 2007 es el nostre sostre.
Crec que hem de tocar de peus a terra, i pensar en la gent que som als asajos i la gen que som a les places,(eps igual m'equivoco i tenim una marea de gen, ojala!!!), i que primer que tot, hem de consolidar els castells de l'any passat i fer-los en la mateixa actuacio acompanyats per un tercer castell.
Quan haguem aconseguit aquest pas, ens podem començar a plantejar fer altres coses.
Hem de centrar-nos en un castell i despres anar per l'altre, aixo ens ha donat un exelent resultat. Llavors centrem-nos en aquests dos castells( que son els nostres castells limit)i despres.....

Anònim ha dit...

jo no crec com es diu per aquí dalt, que si tinguessim possibilitats reals de fer/provar el 4 de 9f., no es una condicio indispensable fer-lo alleugerit des de el mes de maig.
La temporada i els castells que facis (3 de 9f. i 5 de 8 obviament), ens diran si podem aspirar a alguna cosa més.

Si durant l'any i amb molta calma i molt meditadament, es van introduint certs canvis en el 4 de 8 que ens portin cap a un 4 amb opcions de forrar-lo, es podria arribar a plantejar un any que hi hagués concurs, i que evidentment fessim més o menys bé el 3 i el 5.

Però penso que més val ser realistes, i centrar TOTS els esforços en repetir el 2007, que prou difícil i complicat serà, i sobretot amb molta HUMILTAT.

Això no vol dir que jo no tingui al cap l'alineació del futur 4 de 9amb folre dels Xiquets, és clar.
Perdoneu-me però no ho puc evitar...jejejjee


Jordi.

Anònim ha dit...

De totes maneres el petit faraonet & Tècnica (com el bacardi & cola)ja pot anar prenen nota dels veterans capos d'aquesta colla que els hi bull la sang i, sota una dutxa ben gelada , barrinen quin sería un bon futur per la colla,potser no immediat però amb possibilitats de realitzar-se.

manel

Anònim ha dit...

bacardi amb cocacola.? jo

jajaja

Jordi, jo tb tinc un possible 4d9f, suposo que inclous baixos, i segons?

demà, jat trucaré farem visita oficial, serà un bon moment per comentar-ho

apa

joan

Anònim ha dit...

Per suposat que els incloc,
què et penses...??


Jordi

Anònim ha dit...

realment cal alleugerir el 4 per a aspirar a algo mes? jo nomes hi veig necessari un canvi a terços, per aixi guanyar un segon de folre, la resta, cal tocar-lo?

Anònim ha dit...

Has d'entendre que aquest canvi a terços per guanyar un segon, implica trobar un recanvi, i si aquest recanvi el treus d'un altre pis, llavors ja és un altre canvi...

Jordi